Alla inlägg under september 2009

Av NAT:s redaktion - 21 september 2009 21:50


Motståndare till alliansregeringen fyllde Kungsträdgården i Stockholm den 6 september. Det var de rödgröna som hade kampanjupptakt inför valet 2010.


Samma dag hade de rödgröna en artikel på DN-debatt. Enligt den skulle Sverige bli ett bättre land att leva i om de rödgröna fick regeringsmakten efter valet 2010. Varför passade inte socialdemokraterna på att med hjälp med Vänsterpartiet och Miljöpartiet göra Sverige till ett bättre land att leva i när de hade regeringsmakten? Under de senaste 20 åren har klasskillnaderna ökat i Sverige. Under de åren har vi haft både socialdemokratiska och borgliga regeringar. I LO-rapporten Arbete, liv och hälsa står det så här:


”Under de senaste 20 åren har skillnader i inkomster och arbetsmiljö mellan arbetare och högre tjänstemän ökat. Denna rapport visar även att skillnader i hälsa och livslängd har ökat.” (Sidan 5.)


I samma rapport står det att kvinnliga arbetare har fått sämre arbetsmiljö de senaste 15 åren. Försämringarna summeras så här:


”- upprepade och ensidiga arbetsmoment,

- svårighet att ta kort pratpaus under arbetet,

- arbeta på andra tider än dagtid,

- möjlighet att påverka det egna arbetet,

– arbeta ensam med risk att hamna i otrygga eller hotfulla situationer.” (Sidan 25.)


Om de rödgröna ska göra Sverige till ett bättre land att leva i även för arbetarklassen så behöver de kritiskt granska den politik de är ansvariga för och sedan utveckla en ny politik som inte leder till ökade klasskillnader. Det är inte troligt att de kommer att göra det. För gjorde de det skulle de komma i konflikt med medel- och överklassens behov och önskemål.


Bengt-Olof Lindbergh


(Den här bloggen är knuten till Nya Arbetartidningen.)




















Av NAT:s redaktion - 20 september 2009 13:06


Livslängd är ett mått på en grupp människors livsvillkor. Från 1986 till 2003 har klasskilnaderna i livslängd ökat.


Mellan 1986 och 2003 ökade livslängden för män med kort utbildning med 2,2 år. Samma tid ökade livslängden för män med lång utbildning med 3,7 år. Det gör en skillnad på 1,5 år. För kvinnor med kort utbildning ökade livslängden med 0,7 år. För kvinnor med lång utbildning ökade livslängden med 3 år. Det gör en skillnad på 2,3 år.


Människor med kort utbildning beräknas att få kortare liv än de med lång utbildning. Den beräknade livslängden 2003 för 30 åringar - födda i Sverige- ser ut så här:


Kvinnor med för gymnasial utbildning 81,2 år. Kvinnor med eftergymnasial utbildning 85,8 år. Det gör en skillnad på 4,3 år. Män med för gymnasial utbildning 76,9 år. Män med efter gymnasial utbildning 81,8 år. Det gör en skillnad på 4,9 år


Bengt-Olof Lindbergh


Källa: LO rapporten Arbete, liv och hälsa. 2009. Rapporten kan laddas ned från www.lo.se


(Den här bloggen är knuten till Nya Arbetartidningen)





Av NAT:s redaktion - 16 september 2009 20:59


Den sittande presidenten Hamid Karzai vann valet i Afghanistan. Enligt den afghanska valkommissionen fick han preliminärt 54,4% av rösterna och om detta valresultat står sig innebär det att det inte blir någon andra omgång i presidentvalet då han fått mer än hälften av rösterna.


EU:s valobservatörer har slagit fast att det förekommit ett omfattande valfusk. Man säger att så många som 25 procent av de avgivna rösterna kan vara falska. Framför allt i områden där talibanerna är starka har valurnor från stängda vallokaler proppats fulla med Karzai-röster och på andra ställen rapporteras det att antalet röster har överträffat antalet röstberättigade.


Det totala valdeltagandet uppges ha varit 38,7 % och om uppgiften från EU:s valobservatörer om ett så omfattande valfusk stämmer innebär det att det verkliga valdeltagandet varit under 30%.


Det afghanska valet undergräver ytterligare förtroendet för den regim som kom till makten efter den USA-ledda invasionen 2002. Om valresultatet fastställs kommer motsättningarna bland de anti-talibanska krafterna i Afghanistan att skärpas och risken för våldsamma demonstrationer och andra oroligheter växer.


Den internationella insatsen i Afghanistan syftar bland annat till att skapa en demokrati av västerländsk modell i landet. Det fanns stora förhoppningar knutna till det nu genomförda presidentvalet men resultatet har visat att ockupationen av landet bara utnyttjas av korrumperade politiker. För svenska politiker blir det svårare och svårare att motivera varför Sverige ska ödsla miljarder på en misslyckad militär insats och precis som i många andra länder ställer vanliga människor sig frågan varför deras unga män och kvinnor ska offras i ett krig som så uppenbart förlorat sin legitimitet.


Sverige ut ur Afghanistan!


BS


(Denna blogg är knuten till Nya Arbetartidningen)


Av NAT:s redaktion - 16 september 2009 19:04


Den kända amerikanska antikrigsaktivisten Cindy Sheehan kommer till Sverige. Hennes son dödades i Bagdad 2004. Han var en av de unga fattiga amerikaner som värvades genom fagra löften om pengar till universitetsutbildning och familjestöd. Cindy skrev ett brev till Bush och frågade för vilket ädelt syfte sonen dog. Hon slog upp ett tält utanför presidentbostaden i väntan på ett svar. Hon fick vänta förgäves. Det var så det började. Cindy Sheehan fick ett enormt stöd från familjer som mist en anhörig i kriget och från många andra över hela USA. Cindys aktion fick också stor uppmärksamhet över hela världen. Om Obama säger hon: ”Det är bara fasaden i Washington DC som bytts ut, politiken är densamma”. Hon tror inte på presidentens vallöfte om ett fullständigt tillbakadragande av trupper från Irak senast år 2010.  Idag protesterar hon både mot ockupationen av Irak och mot upptrappningen av kriget i Afghanistan. Cindy Sheehan kräver att USA omedelbart tar hem trupperna från Irak och från Afghanistan och att president Obama förklarar det s.k ”kriget mot terrorismen” för avslutat.

 
 

Datum och tid: 8 oktober kl 18.30

Plats: ABF-huset i Stockholm, Sveavägen 41

Arr: IrakSolidaritet i samarbete med ABF och Afghanistansolidaritet


IrakSolidaritet har det ekonomiska ansvaret för Cindy Sheehans resa och vistelse i Sverige.

Hon deltar i en Afghanistanvecka och kommer vid andra tillfällen att tala om Afghanistan. Skicka gärna ett bidrag till pg: 409692-1 och skriv ”Cindy” på talongen.


(Denna blogg är knuten till Nya Arbetartidningen)

 
 


Av NAT:s redaktion - 15 september 2009 18:08




Raudts förste kandidat i Oslo är besviken över att Raudt inte kom in i Stortinget. Men trots besvikelsen är han nöjd med valkampanjen. Han säger att Raudt är ett nytt och litet parti som måste byggas upp sten för sten. Arbetet går vidare för Norge behöver ett parti som kan driva viktiga frågor som: att stoppa försämringar för sjuka och ta hem de norska soldaterna från Afghanistan.


I valet fick Raudt 1,2 procent. I Oslo fylke fick Raudt 4 procent. Raudt har 1700 medlemmar och flera representaner i kommuner och fylker.


Bengt-Olof Lindbergh


(Den här bloggen är knuten till Nya Arbetartidningen.)

Av NAT:s redaktion - 15 september 2009 17:09




Den brittiska tidningen Telegraph berättar i denna artikel, "Euro-federalists financed by US spy chiefs", från 2000, om hur den amerikanska regeringen via sin säkerhetstjänst och andra instanser medvetet och systematiskt arbetade för att få till stånd en europeisk union:


"American government documents show that the US intelligence community ran a campaign in the Fifties and Sixties to build momentum for a united Europe. It funded and directed the European federalist movement."


(Denna blogg är knuten till Nya Arbetartidningen)

Av NAT:s redaktion - 15 september 2009 16:55


Nätverket för EU-kritik i Stockholms län anordnar flera EU-kritiska seminarier under de närmaste månaderna för att få allmänheten mer medveten om vad EU-politik är. Även du är välkommen!

@ Tisdagen den 22 september Pustegränd 1-3 (Slussen) hos Miljöpartiet klockan 18.30 - Vad innebär Lissabonfördraget, det som är tänkt att bli EU;s nya grundlag med Gösta Torstensson, redaktör för Kritiska EU-fakta.


@ Torsdagen den 24 september Åkersberga bibliotek, klockan 18.30 -  "Mot Europas förenta stater" med Rolf Englund, moderat EU-kritiker


@ Tisdagen den 29 september, Solna bibliotek i Solna centrum, klockan 18.00 - Vad innebär Lissabonfördraget, det som är tänkt att bli EU;s nya grundlag med Gösta Torstensson, redaktör för Kritiska EU-fakta.


@Torsdagen den 1 oktober Norrtälje bibliotek, klockan 18.30 - Vad innebär Lissabonfördraget, det som är tänkt att bli EU;s nya grundlag med Gösta Torstensson, redaktör för Kritiska EU-fakta.


@ Torsdagen den 15 oktober (tid och plats bestäms senare, se www.eu-kritik.se - Debatt för och emot EMU med bland annat med Eva-Britt Svensson, EU-parlamentariker för (v) och Karin Pihlsäter (fp).

 

(Denna blogg är knuten till Nya Arbetartidningen)

 

Av NAT:s redaktion - 14 september 2009 10:33


Den danska dagstidningen Arbejderen har en informativ artikel om norska Raudt möjlighet att komma in i stortinget den 14 september.


(Denna blogg är knuten till Nya Arbetartidningen)

Presentation

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16
17
18
19
20
21
22
23 24 25 26 27
28
29 30
<<< September 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards