Alla inlägg under november 2009

Av NAT:s redaktion - 19 november 2009 14:47

  





Den 18 november samlades ett 50-tal demonstranter vid  Mynttorget (nära Riksdagshuset) för att protestera mot det väntade riksdagsbeslutet att sända mer soldater till Afghanistan. Tal hölls av Per Garthon mp, Alice Åström v, Anna-Lisa Bäckman, Gösta Hulten och Eva Myrdal. Vad talarna sa vet jag inte trots att jag var där, för högtalaren gick sönder och jag kunde inte gå fram och lyssna eftersom jag höll i en banderoll med texten: Ta hem de svenska trupperna från Afghanistan. Protestmötet arrangerades utav Föreningen Afghanistansolidaritet.


Föreningen Afghanistansolidaridet har hemsidan: www.afghanistan.nu


Bengt-Olof Lindbergh


(Den här bloggen är knuten till Nya arbetartidningen.)

Av NAT:s redaktion - 19 november 2009 13:55



Om du finner

din bestämmelse

så vaknar

dina krigare.


Om du följer

din bestämmelse

så kämpar

dina krigare

för dig.


Bengt-Olof Lindbergh

som har diktbloggen: http://bol.bloggagratis.se


Dikten har varit publicerad i Fastighetsfolket nummer 8/2009.


(Bloggen är knuten till Nya Arbetartidningen.)




Av NAT:s redaktion - 18 november 2009 21:12




Lavaldomen och EU:s utstationeringsdirektiv visar att EU är ett allvarligt hot mot den svenska arbetsmarknadsmodellen med konflikträtt och kollektivavtal, eller med andra ord ett grundskott mot de landvinningar som svensk fackföreningsrörelse gjort de senaste hundra åren.


Lissabonfördraget, den nya EU-grundlagen, innebär inget skydd för de fackliga rättigheterna såsom det hävdas från LO-ledningen och andra EU-entusiaster. Tvärtom så innebär Lissabonfördraget i praktiken att Lavaldomen och andra antifackliga EU-domar grundlagsfästs, dvs. de blir cementerade och opåverkbara för politiska beslutsfattare. Och, som vanligt i EU-sammanhang, det kommer mera. På riksdagens bord ligger en proposition som syftar till att införliva EU:s tjänstedirektiv i svensk lagstiftning, vilket medför att låglönekonkurrensen kommer att breda ut sig än mer.


EU-kommissionen kommer inom kort att lägga fram ett säsongsarbetardirektiv som enligt LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin öppnar för ”en total avreglering av arbetsmarknaden”. För att bjuda motstånd mot denna förödande utveckling har Folkrörelsen Nej till EU initierat ett tvärfackligt nätverk, Folkrörelsen Nej till EU:s Fackliga Nätverk. Det är öppet för dig som är fackligt aktiv (eller bara medlem) och EU-kritisk. Det kostar ingenting och du behöver inte vara medlem i Folkrörelsen Nej till EU (men det är inget hinder).


Nätverkets syfte är utbyte av information, kunskapsuppbyggnad samt att anordna och samordna olika aktiviteter. Nätverket har startat som en mejlgrupp för informationsspridning och med att producera ett digitalt nyhetsbrev. Det kommer också att beredas utrymme för nätverket på hemsidan www.nejtilleu.se. Efterhand avser vi att anordna seminarier, hearingar, studiecirklar etc.


Nätverket avser också att etablera kontakt och samarbete med andra fackligt inriktade EU-kritiska organisationer, såsom Fagbevaegelsen Mod Unionen i Danmark, Trade Unionists Against the EU Constitution i England och Nei til EU:s Faglig utvalg i Norge. Nätverket administreras av Gösta Torstensson, Folkrörelsen Nej till EU (och passiv medlem i Kommunal). Du som vill bli med i nätverket mejlar gosta.torstensson@nejtilleu.se. För mer information ring 070-286 08 70.


Eva Anderzon, Kommunalarbetareförbundet

Jan-Erik Gustafsson, Fackförbundet ST

Jannika Fahlander, Handelsanställdas Förbund

Jannis Konstantis, Fackförbundet Seko

Kent Wahlberg, Livsmedelsarbetareförbundet

Maria Pohn, Vårdförbundet

Mats Norrstad, Lärarförbundet

Minna Pyykölä, Journalistförbundet

Patrik Ljunggren, Transportarbetareförbundet

Peter Lilja, Industrifacket Metall

Rolf Axelsson, Hamnarbetarförbundet


(Denna blogg är knuten till Nya Arbetartidningen)

Av NAT:s redaktion - 18 november 2009 20:53



”Cecilia Malmström har idag av regeringen utsetts till svensk kommissionär” kunde man läsa på regeringens hemsida den 17 november.


Hmm. Det är inte den svenska regeringen som bestämmer vem som ska sitta i EU-kommissionen. Vad regeringen kan göra är att nominera en eller flera kandidater till kommissionens ordförande José Manuel Barroso som sedan i samförstånd med Europeiska rådet, dvs. EU:s stats- och regeringschefer, kommer överens om vilka som ska bli kommissionärer. Först ska Europeiska rådet komma överens om vem som ska bli EU-utrikesminister, eftersom denne också ska vara vice ordförande i kommissionen [samt permanent ordförande i utrikesministerrådet]. Sedan ska Barroso fördela ansvarsområdena mellan de övriga 25 kommissionärerna. Därefter ska EU-parlamentet ge sitt godkännande av hela kommissionen. Parlamentet planerar utfrågningar av de nominerade kommissionärerna från slutet av november.


Nåväl. Cecilia Malmström hoppas att hon ska bli ”en bra kommissionär för Sverige och kan företräda oss på bästa sätt”. Trots sin bakgrund som EU-parlamentariker och för närvarande EU-minister förefaller Malmström vara illa informerad om vad hennes nya jobb går ut på.EU-kommissionärerna företräder inte sina hemländer och får inte begära eller ta emot instruktioner från någon nationell regering, riksdag eller myndighet. Enligt fördraget måste medlemsstaterna respektera ledamöternas oberoende och inte försöka påverka dem. Cecilia Malmström kommer med andra ord inte att vara Sverige företrädare i EU-kommissionen, utan snarare EU-kommissionens förlängda arm i Sverige.


Vem är Cecilia Malmström? ”En federalist från det EU-vänligaste partiet”, skriver Svenska Dagbladets politiska analytiker Lena Hennel. Cecilia Malmström vill att EU ska förvandlas till ett Europas Förenta Stater. I ett inlägg på Folkpartiets hemsida från 2003 skrev hon att visionen är ”en europeisk federal modell”, där EU-parlamentet skulle vara det främsta lagstiftande organet.


Mer makt till EU-parlamentet betyder centralisering till Bryssel, vilket för demokratin kan vara lika illa oberoende av om Brysselmakten utövas mer eller mindre parlamentariskt. En förutsättning för en levande demokrati är en gemensam offentlig debatt, ett någorlunda högt valdeltagande, fungerande demokratiska institutioner, kontakt mellan väljare och valda, samt att väljarna anser sina demokratiska institutioner vara legitima.


Den parlamentariska demokratin i ett land som Sverige bygger på att medborgarna upplever Sveriges som ett naturligt område att besluta över. Vi har samma språk och kultur, vi har gemensamma media, politiska partier, organisationer och debatter når ut över hela landet. Inom EU saknas allt detta. Och så kommer det att förbli under överskådlig tid. I andra ordalag; EU-systemet saknar ett EU-folk. Och folkstyre utan folk blir bara styre, har den danske författaren Ebbe Reich påpekat.


Ett federalt organiserat EU skulle vara helt dominerat av Frankrike, Italien, Storbritannien och - framför allt - Tyskland. Cecilia Malmströms europarlamentarism skulle, något tillspetsat, kosta de sista resterna av nationell suveränitet för medlemsstater med färre än 60 miljoner invånare. [I stället för att beskriva Folkpartiet som det ”EU-vänligaste” känns det mer adekvat att använda synonymen Sverige-ovänligaste.


Under rubriken ”Grattis till Cecilia Malmström!” skriver Svenska Dagbladets ledarskribent Claes Arvidsson om Folkpartiets och Malmströms ”glada EU-budskap”. Han är inte odelat positiv: ”Just det gör […] att jag kan känna viss tveksamhet - Malmström är lite väl glad i EU:s överstatlighet.”


Cecilia Malmström hoppas, som sagt, att hon ska ”företräda oss [svenska folket] på bästa sätt”. Men hennes EU-entusiasm avspeglas inte i den svenska opinionen. Den har visserligen förskjutits i mindre uttalad EU-kritisk riktning under det senaste decenniet [förmodligen ett utslag av uppgivenhet], men en majoritet av svenskarna ställer sig fortfarande inte bakom det svenska EU-medlemskapet [SOM-institutet 2008].


Gösta Torstensson

 

(Denna blogg är knuten till Nya Arbetartidningen)

Av NAT:s redaktion - 17 november 2009 19:12



 

126 yrkeskvinnor har dömts till döden av Iraks regering och hotas av omedelbar avrättning. De var verksamma under tidigare regering före ockupationen. Avrättningarna planeras äga rum före firandet av Pilgrimshögtiden Eid Al Kabir d.v.s inom 14 dagar.


Bland kvinnorna som hotas av avrättning finns tidigare chefen för Kärnkraftscentret (Nuclear Energy Center) och tidigare arbets- och socialministern. Den nuvarande regeringen verkar avsiktligt gripa kvinnor som tjänstgjorde yrkesmässigt under tidigare regim.


Irak är i total avsaknad av rättssäkerhet. Tortyr och våldtäkter är vanligt förekommande i irakiska fängelser.


Kvinnorna riskerar att avrättas efter rena skenrättegångar. Vad anklagas de för? Om brottsanklagelse finns, ska de ställas inför domstol och få en rättssäker rättegång och de ska ha tillgång till försvarsadvokater. Internationella observatörer ska närvara. Annars ska kvinnorna omedelbart friges!


Samtidigt hotas enligt irakiska uppgifter tusen fångar av avrättning före parlamentsvalen som planeras äga rum i januari 2010. Bland dem finns ett antal tidigare Baathpartister. Välutbildade har varit måltavlor för såväl mord som arresteringar. Det är tydligt att regimen avsiktligt griper människor som var verksamma under den tidigare regeringen samtidigt som premiärministern Al Maliki och ockupationsmakten USA talar om ”nationell försoning”.


IrakSolidaritet har vid ett antal tillfällen uppmanat till kraftfulla protester mot
förestående avrättningar. Amnesty International och andra människorättsorganisationer har protesterat mot dödsstraffet och avrättningarna.


EU har i november protesterat mot avrättningarna.


FN-organen OHCHR och UNAMI påtalar i ett pressmeddelande 6 maj 2009 ett antal punkter där den irakiska regimen bryter mot minimikrav på en rättvis rättegång fastlagda i artikel 14 i det internationella avtalet om civila och politiska rättigheter och FN uppmanar Irak att åtminstone tillfälligt stoppa alla avrättningar.


Ockupationen har krossat Iraks infrastruktur. Landets institutioner fungerar inte. En femtedel av landets befolkning är på flykt inom eller utanför landet. Inte ens el och vatten fungerar efter snart sju års ockupation.


Ingen nationell dömande befogenhet erkänns under ockupation och Irak fortsätter att var ett laglöst och rättslöst land för det irakiska folket.


Det är uppenbart att den irakiska regeringen känner sig uppmuntrad av goda förbindelser med USAs och västländers regeringar. Olje-, gas- och andra kontrakt skrivs med den irakiska regimen som nog uppfattar dessa signaler som överordnade protester mot brott mot mänskliga rättigheter.


Protesterna måste öka i styrka och kraven på regeringar och internationella organisationer att vara handlingskraftiga i sina krav på den irakiska regimen måste öka för att göras trovärdiga.


Stoppa avrättningarna av irakiska kvinnor!

Offentliggör all information om de fängslade!

Tillgodose kvinnornas alla legala rättigheter!

 Sätt stopp för våldtäkter och tortyr!

 Stoppa alla avrättningar i Irak


IrakSolidaritet uppmanar Sveriges statsminister och Sveriges utrikesminister att inom EU och som ordförandeland verka för kraftfulla protester mot Iraks regering. Vi uppmanar partier, riksdag, organisationer och enskilda till protest!


USA UT UR IRAK!

16 november 2009,

IrakSolidaritet


Kontakt: info@iraksolidaritet.se

Hemsida: www.iraksolidaritet.se


Skicka protester till:


President Barack Obama
Embassy of the United States of America
Dag Hammarskjölds väg 31
115 89 Stockholm


Premiärminister
Nuri Kamil al-Maliki
Iraks ambassad
Baldersg. 6 A
114 27 Stockholm


Skicka gärna kopia till:


Ordförande för FNs Generalförsamling
H.E Dr. Ali Abdussalam Trek
info@un.org


FNs generalsekreterare
Ban Ki Moon
info@un.org


Europarådets kommissionär för Mänskliga Rättigheter
Thomas Hammarberg
commissioner@coe.int


(Denna blogg är knuten till Nya Arbetartidningen)

Av NAT:s redaktion - 16 november 2009 18:44


Demonstrera på Mynttorget, Stockholm, nu på onsdag den 18 november kl 18.00 Tal av bl a riksdagsman Hans Linde (v).




Riksdagen behandlar den 18 november regeringens proposition om förlängning av svensk trupp i Afghanistan. Om propositionen antas kommer Sverige att fortsätta delta i NATOs krig. Propositionen öppnar också för att de svenska styrkorna kan komma att ökas utöver de soldater som nu är på plats. Fortsatta militära insatser i Aghanistan är ingen lösning på konflikten och kommer i praktiken att försvåra de civila insatser som landet behöver.


Arrangör: Föreningen Afghanistansolidaritet



(Denna blogg är knuten till Nya Arbetartidningen)

Av NAT:s redaktion - 16 november 2009 05:08



På varje skola

finns det en grupp

med utsorterade elever.


De utsorterade

är en marknad

för försäljare

av kemiska drömmar.


De utsorterade

är en marknad

där småligister

kan värva arbetskraft.


Bengt-Olof Lindbergh



(Dikten har varit publicerad i Fastighetsfolket nummer 8/2009.)



(Den här bloggen är knuten till Nya Arbetartidningen.)

Av NAT:s redaktion - 14 november 2009 16:15

Välkommen!

Till min diktblogg

http://bol.bloggplatsen.se

Hälsningar!

Bengt-Olof Lindbergh


(Den här bloggen är knuten till Nya Arbetartidningen.)

Presentation

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards