Alla inlägg under februari 2010

Av NAT:s redaktion - 11 februari 2010 13:06

Sverige skickar ytterligare en pluton till Afghanistan. med den nya plutonen kommer trupperna i Afghanistan att öka från 500 till 530.


Enligt en SIFO undersökning som publicerades i Aftonbladet den 9 februari så säger 46 procent ja till svensk trupp till Afghanistan, 35 procent säger nej och 19 procent är tveksamma.


(Den här bloggen är knuten till Nya Arbetartidningen.)

Av NAT:s redaktion - 8 februari 2010 20:23


I riksdagsvalet 2010 kommer det inte att finnas något vänsteralternativ att rösta på. Alla riksdagspartier har underordnat sig kapitalets och imperialismens önskemål och behov.


Vänsterpartiet skiljer sig från de andra partierna genom att de använder en vänsterretorik. Men i praktiken är inte skillnaden så stor. Ett exempel. I Vänsterpartiets förslag till valplattform står det så här:


En rödgrön regering måste förbinda sig att slå vakt om de gemensamma välfärdsordningarna – inte sälja ut eller stycka upp det som är våra gemensamma egendomar och försäkringar. (Källa: www.vansterpartiet.se)


Bra skrivet, men vilken trovärdighet har citatet när Vänsterpartiet har lagt ett budgetförslag i september 2009 som innebär att den offentliga sektorns andel av BNP minskar. (Källa: www.etc.se/23952/rroedgroena-budget-duger-inte  ) Att minska den offentliga sektorns andel av BNP och samtidigt försvara välfärden är ingen trovärdig politik.


Vänsterpartiet skiljer sig från de övriga partierna genom att de är för att de svenska trupperna ska ut ur Afghanistan och att Sverige ska ut ur EU. Men tyvärr så är inget av de kraven med i förslaget till valplattform.


Afghanistan och EU finns inte med i de rödgrönas plattform för Sveriges säkerhets- och försvarspolitik. Det är bra för det innebär att Vänsterpartiet kan fortsätta att driva de kraven. Men tyvärr så innebär överenskommelsen även att Vänsterpartiet har underordnat sig imperialismen.(Källa: En rättvis värld är möjlig, rödgrön plattform. www.rodgron.se) Två exempel. I plattformen står det så här:


Sverige har deltagit i praktiskt taget alla fredfrämjande insatser som EU har genomfört. Sverige ska fortsätta det aktiva engagemanget och deltagandet i internationella insatser inom ramen för FN, EU, Nato och OSSE (sidan 15.).


Ett vänsterparti kan aldrig ge stöd till krig utan att först göra en analys om vilka krafter som tjänar på kriget. Om kriget syftar till att ge den rika världen kontroll över den fattiga världen så är det vänsterns plikt att gå emot det kriget.


I plattformen står det så här:


En rödgrön försvarspolitik innebär en fortsatt reformering av det svenska försvaret från ett invasionsförsvar till ett insatsförsvar (sidan 16.).


Med insatsförsvar menas att Sverige ska delta i internationella militära insatser. Även de insatserna måste analyseras innan ett vänsterparti kan vara för eller emot dem.


Bengt-Olof Lindbergh


(Den här bloggen är knuten till Nya Arbetartidningen.)



Av NAT:s redaktion - 5 februari 2010 20:41



Riksdag & Departement nr 1 2010 redovisar en opinionsundersökning av väljarnas syn på svensk trupp i Afghanistan. Av den borgerliga alliansens väljare är 43 procent för och 52 procent emot att Sverige deltar militärt. Av de rödgröna väljarna är 24 procent för och 70 procent emot svenskt militärt deltagande. Hela 69 procent av socialdemokraternas väljare är emot. Inget parti har en majoritet för att Sverige deltar militärt. Oavsett partisympati är 32 procent för och 59 procent emot svenskt militärt deltagande i Afghanistan.


(Denna blogg är knuten till Nya Arbetartidningen)


 

Av NAT:s redaktion - 4 februari 2010 19:08



Det har bildats en grupp på Facebook för stöd till sopgubbarna i Stockholm, som heter "Vi som stödjer sopgubbarna i Stockholm". Den presenteras på följande sätt:


"Om EN arbetsgivare får sänka de anställdas inkomst genom att ensidigt ändra lönesystemet, och sparka dem som inte vill acceptera försämrade villkor - då kan ALLA arbetsgivare göra likadant! Arbetsdomstolen har sagt att det är ok...
Sopgubbarnas kamp är vår, i allra högsta grad!"

 

Läs mera i t.ex Dagens Nyheter!


(Denna blogg är knuten till Nya Arbetartidningen)

Av NAT:s redaktion - 2 februari 2010 19:22





Som en följd av EU-domstolens avgörande i Lavalmålet - den fackliga blockaden mot ett skolbygge i Vaxholm - föreslår den borgerliga regeringen att facket inte får tvinga gästande företag att betala samma löner och villkor som svenska löntagare har. Det blir endast tillåtet att kräva minimilön och vissa andra minimivillkor. Kan det utländska företaget visa, genom ett kollektivavtal eller lagstiftad minimilön i hemlandet, att minimikraven uppfylls har facket inte rätt att kräva kollektivavtal eller vidta konfliktåtgärder.


Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) föreslår att Lex Britannia, som ger facken konflikträtt för att tvinga fram svenska kollektivavtal, i praktiken ska avskaffas. Lex Britannia tillkom i början av 1990-talet efter att Sjöfolksförbundets blockad mot det utlandsflaggade fartyget Britannia förklarats ogiltig av domstol. Lex Britannia gjorde det möjligt för facket att tillgripa stridsåtgärder mot ett utländskt företag i syfte att driva igenom ett svenskt avtal.


Regeringens lagförslag innebär ett dråpslag mot den svenska fackföreningsrörelsen och ett grundskott mot den svenska kollektivavtalsmodellen. Förslaget röjer väg för låglönekonkurrens och utnyttjande av underbetald arbetskraft från andra EU-länder i Sverige. I förlängningen hotar detta alla löntagares löner och arbetsvillkor i Sverige. Inte utan anledning anser Svenskt Näringsliv att Lavaldomen är ”mycket tillfredställande”.


Vi kräver att regeringen drar tillbaka sitt lagförslag och att våra folkvalda politiker vägrar att anpassa svensk lagstiftning efter EU-domstolens antifackliga avgörande i Lavalmålet. Sverige har inte överlåtit några befogenheter till EU att överpröva arbetsrättsliga lagar som tillkommit i demokratisk ordning i Sveriges Riksdag. En förutsättning för Sveriges medlemskap i EU är de garantier som gavs inför folkomröstningen 1994 om att kollektivavtalsmodellen skulle förbli oantastad.


Den 18 februari ska riksdagen behandla högeralliansens antifackliga förslag om att begränsa svenska fackförbunds konflikträtt samt öppna upp för att utländska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad bara de motsvarar vissa villkor typ minimilön. Det Byggnads med stöd av Elektrikerna gjorde i Vaxholm hösten 2004 blir i framtiden förbjudet, d v s att slåss för principen lika
lön för lika arbete.


Nu måste motståndet resas. Gå in på www.namninsamling.com/skitilavaldomen och skicka ett mejl till Littorin.


Styrelsen för Transport avdelning 46

Presentation

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
<<< Februari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards