Alla inlägg under september 2010

Av NAT:s redaktion - 12 september 2010 14:29


I morgon börjar SVT1 kl. 21. 05 sända en dansk kriminalserie i fem delar, "Blekingegadebandet", som har dokumentär bakgrund. Alla som tillhörde den utomparlamentariska vänstern fr.o.m slutet av 60-talet känner förmodligen till Gottfreds Appels teorier om den mutade arbetarklassen i de imperialistiska länderna, d.v.s självfallet även Danmark och Sverige. Gottfred Appel bildade först KFML i Danmark, som efter en splittring ombildades till KAK. Blekingegadebanden, formellt KAG, uppstod efter en splittring inom KAK, då medlemmar protesterade mot Appels auktoritära ledningsmetoder och mot ett internt kvinnouppror som gick överstyr.


Redan KAK drog konsekvenserna av sin mutteori. Det var allstå inte ens lönt att försöka vinna arbetarklassen i Danmark och organisationen distanserade sig också så småningom från t.ex Baader-Meinhofligan, som trodde att att dess aktioner skulle fungera som en väckarklocka för den tyska arbetarklassen. KAK fokuserade på anti-imperialistiskt upplysningsarbete och gick i princip under jorden. Redan på Appels

tid började medlemmar genomföra spektakulära och skickligt genomförda rån. Större delen av bytet skickades till den palestinska befrielseorganisationen, PFLP. Antalet medlemmar i Blekingegadebanden reducerades till en handfull mot slutet av dess verksamhet och vid den sista kuppen tvingades ligan t.o.m låna in folk.


Den som vill läsa mer kan läsa Peter Øvig Knudsens "Blekingegadebanden" i två delar. Böckerna kan beställas från vilken välsorterad svensk nätbokhandel som helst. Kriminalserien bygger troligen på hans böcker.


Rickard B. Thuresson


(Denna blogg är knuten till Nya Arbetartidningen)

Av NAT:s redaktion - 9 september 2010 20:11

        

Affischen kan beställas från afghanistansolidaridet@gmail.com .


(Den här bloggen är knuten till Nya Arbetartidningen.)

Av NAT:s redaktion - 9 september 2010 11:55


Nästan 100 miljoner arbetare deltog i en landsomfattande strejk i Indien den 7 september. Strejken riktade sig främst emot prishöjningarna på mat. Strejken organiserades av åtta centrala fackliga organisationer.


Källor:http://www.cpiml.org/pgs/ml_upd/vol13/13_37.html


         http://timesofindia.indiatimes.com/


(Den här bloggen är knuten till Nya Arbetartidningen.)

Av NAT:s redaktion - 7 september 2010 21:24

 (Information från FAS.)2010-09-07

TA HEM TRUPPERNA FRÅN
AFGHANISTAN!
Öka biståndet!

Demonstrera lör 9/10!
Samling kl 13 : 30, Norra Bantorget
Julian Assange / Wikileaks
Maria-Pia Boëthius
Olof Buckard
Carsten Jensen
Thage G Peterson
Pierre Ström sjunger


Afghanistanvecka
4 - 9 oktober , ABF-huset


Måndag 4/10 18:00 Maj-Britt Theorin öppnar en utställning med afghanska föremål. Afghansk musik. Flyktingar berättar.


Tisdag 5/10 19:00 Den danska filmen Armadillo på Zita, Birger Jarlsg 37, efterföljande diskussion om NÄR Sverige ska ta hem trupperna.


Onsdag 6/10 18:30 Krigets ansikte/krigets offer. Ett samtal
med


Julian Assange, WikiLeaks;


Pratap Chatterjee, CorpWatch, författare
till «Iraq Inc.» och «Halliburton’s Army»;


Jesper Huor, författare
till boken «I väntan på talibanerna» (Ordfront).


Mötet är ett samarrangemang med Iraksolidaritet.


Fredag 8/10 18:30 Afghansk filmpremiär för Jord och aska av Atiq Rahimi. Svensk text: Bahar Mohammed Sahi.


Lördag 9/10 13:30 Samling Norra Bantorget för demonstration.


ABF-huset, Sveavägen 41 T - bana Rådmansgatan
För mera info se

www.afghanistan.nu />Arrangörer:
Afghanistansolidaritet
Folket i Bild/Kulturfront
Kvinnor för fred


Affischen för årets Afghanistanvecka (layout: Karin Sunvisson)ligger i högupplöst skick på
http://www.afghanistan.nu/arkiv/affisch2010.pdf
Den kan med fördel skrivas ut på en vanlig A4-färgskrivare.


Vill du ha den i storformat 350 x 500 mm, skriv och beställ utan kostnad från afghanistansolidaritet@gmail.com


I Stockholm stad finns c:a 500 kommunala anslagstavlor där det är tillåtet att affischera.


http://www.stockholm.se/TrafikStadsplanering/Gator-och-torg1/Affischering/Anslagstavlor/
Här kommer ett flygblad också som man kan trycka som ett tvåsidigt A5. Det kommer att uppdateras löpande fram till veckan.
Det kan skrivas ut i vilken skrivare som helst.


http://www.afghanistan.nu/arkiv/flygblad2010.pdf

(Den här bloggen är knuten till Nya Arbetartidningen.)



Av NAT:s redaktion - 5 september 2010 21:59



- Du är djävligt ful. Du är helt värdelös. Du har ingen rätt att leva. Du är djävligt ful. Du är helt värdelös. Du har ingen rätt att leva. Du är djävligt ful. Du är helt värdelös. Du har ingen rätt att leva. Du är …


Hon tänder den tredje cigaretten. På gatan, människor på väg till arbetet. Bilar. Enstaka cyklister. Som igår.


- Du är djävligt ful. Du är …


20:03 ringer telefonen.


- Hej, Erik mobila teamet.

- Hej.

- Hur är läget?

- Bra.

- Har du tagit din medicin?

- Ja.

- Har du ätit och druckit ?

- Ja.

- Ska vi titta förbi?

- Nej, det behövs inte.

- Okej. Men ring om du behöver det.

- Ja.

- Hejdå.

- Hejdå.


- Du är djävligt ful. Du är …


Bengt-Olof Lindbergh


(Den här bloggen är knuten till Nya Arbetartidningen.)


Av NAT:s redaktion - 2 september 2010 10:12



Om de rödgröna vinner valet kommer de att stödja USA:s ockupation av Afghanistan - genom att ha svenska soldater där – i minst tre år till. Enligt de rödgrönas överenskommelse kommer de – om de vinner valet – börja ta hem trupperna 2011 och hemtagandet ska vara avslutat 2013.


Om de rödgröna vinner valet så kommer de alltså att fortsätta kriget i tre år till. Och det kan bli längre. Mona Sahlin som blir statsminister, vid en rödgrön seger, har flera gånger sagt att soldarena kan bli kvar längre om de behövs. Inte nog med det. I värsta fall kan de rödgröna sända fler soldater till Afghanistan. Om de rödgröna vinner valet kommer de att förnya det militära mandat som gäller nu. Enligt det så kan den nuvarande truppstyrkan på 500 utökas till 855 soldater. På en presskonferens (den 27 augusti) sa Lars Ohly: Vi kommer inte att utnyttja det. Det är bra att han säger det, men det har gått inflation i hans löften.


Trots min kritik av de rödgrönas Afghanistan politik  så anser jag att den är bättre än alliansen som inte ens diskuterar ett uttåg.


Oavsett vilket block som vinner valet behövs det en utomparlamentarisk rörelse för kraven:

Ta hem trupperna från Afghanistan nu.

Öka biståndet.

Källa:http://www.politikerbloggen.se/2010/08/27/35685/


Bengt-Olof Lindbergh


(Den här bloggen är knuten till Nya Arbetartidningen.)

Av NAT:s redaktion - 1 september 2010 16:19

"Operation Iraks Frihet är över och det irakiska folket har nu huvudansvaret för sitt lands säkerhet, det sa USA:s president Obama i ett tal den 31 augusti. Den danska tidningen Dagbladet Arbejderen hävdar att Obama bluffar om uttåget. Klicka här om du vill läsa artikeln.


(Den här bloggen är knuten till Nya Arbetartidningen.)


Av NAT:s redaktion - 1 september 2010 10:06

(Uttalande från Folkrörelsen Nej till EU.)

I en rapport som utvärderar 15 års medlemskap i EU konstaterar Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS) att den svenska grundlagen, regeringsformen, är missvisande när det gäller relationen till EU.

Enligt regeringsformen (RF) kan riksdagen överlåta beslutanderätt till EU under förutsättning att det ”inte rör principerna om statsskicket”. Hur dessa ord rätt ska uttolkas ges det inget besked om. Samtidigt står det i regeringsformen att ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket” och att ”Riksdagen är folkets främsta företrädare”.

Men enligt SNS-rapporten påverkar medlemskapet i EU det svenska statsskicket i betydligt större utsträckning än vad som framgår av grundlagen.

En ändring av EU-paragrafen i regeringsformen (RF 10:5) beslutades av en enhällig riksdag i början av juni. Den nya lydelsen är: ”Sverige är medlem i Europeiska unionen.” Regeringen motivera denna nya paragraf med att ”EU-medlemskapet tydligt bör framgå av regeringsformen.”

Med ändringen av regeringsformen blir Sveriges EU-medlemskap och Lissabonfördraget grundlagsskyddat. Det var Lissabonfördraget som de borgerliga allianspartierna och socialdemokraterna röstade ja till i riksdagen den 20 november 2008 utan att höra svenska folket i en folkomröstning. Om riksdagen nu röstar igenom grundlagsändringen begår det ytterligare ett svek mot det svenska folket.

Inför folkomröstningen 1994 försäkrade Carl Bildt (m) och Ingvar Carlsson (s) samfällt att självbestämmandet över våra grundlagar inte skulle påverkas av ett medlemskap i EU. I dag är det uppenbart att detta var en ren och skär lögn. Med Lissabonfördraget får riksdagen (via regeringen) 1,8 procents inflytande över lagar och regler som beslutas i Bryssel och som sedan gäller i Sverige.

Efter valet i september ska riksdagen fatta det andra och avgörande beslutet om ändringarna i regeringsformen som ska träda i kraft den 1 januari 2011.

Men enligt SNS-rapporten är denna förändring av regeringsformen otillräcklig för att korrekt återspegla den marginalisering av folkstyret som medlemskapet i EU innebär i praktiken.

Minst 80 procent av de beslut som fattas i riksdagen och minst 60 procent av de beslut som fattas i kommunerna är redan beslutade i Bryssel.

Kontentan är att det svenska medlemskapet i EU har varit, är och förblir oförenligt med den svenska grundlagen. Sverige ut ur EU!

Folkrörelsen Nej till EU:s riksstyrelse 28 augusti 2010


Presentation

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards