Direktlänk till inlägg 24 maj 2011

Vänsterpartiets framtid

Av NAT:s redaktion - 24 maj 2011 17:03

 


Tre riksdagsval i rad har V gått bakåt. För att bryta den trenden har V:s partistyrelse presenterat dokumentet: Strategi för framtidens vänsterparti. Dokumentet ska behandlas på V:s kongress den 5-8 januari 2011.


Enligt dokumentet ska V prioritera följande frågor:


Välfärdspartiet. V håller på att lansera sig som välfärdspartiet. V motsätter sig privatiseringar och är för en större offentlig sektor. Enligt dokumentet handlar en förbättrad välfärd inte enbart om att tillföra resurser, utan också om att ge brukare och personal ökad inflytande.


Kommentar: Bra. Problemet är V:s trovärdighet som välfärdsparti. Vid valet 2010 gick V till val på högerns skattesänkningar samt Socialdemokraternas och högerns budgettak. I riksdag, landsting och kommuner har V:s representanter röstat för sociala nedskärningar och privatiseringar. Om V ska bli ett trovärdigt välfärdsparti måste de sluta säga en sak och göra en annan.


En politik för det nya arbetslivet. V ska arbeta mot försämringar av fackliga rättigheter, anställningstrygghet och arbetslöshetsförsäkringen. Dokumentet tar upp att arbetslivet har förändrats sedan 1990-talet och att det nya arbetslivet ställer högre krav på utbildningsväsendet. V ska bli det parti som tydligast lyfter fram behovet av en förbättrad yrkesutbildning på gymnasienivå. V ska även arbeta för att alla får rätt att utvecklas på arbetsmarknaden. V ska arbeta för full sysselsättning genom att föreslå investeringar för ökad kvalitet i välfärden, i framtidens infrastruktur och bostäder.


Kommentar: Bra. Jag saknar bara att försvaret av kollektivavtalen inte lyfts fram tydligare. Försvaret av kollektivavtalen är en av de viktigaste kampuppgifterna för att hindra att arbetarklassens sociala och ekonomiska position inte pressas tillbaka.


Välfärdsfeministerna. V ska bli det parti som uppfattas som välfärdsfeministerna. Exempelvis så ska V lyfta fram krav på en förbättrad barn- och äldreomsorg. Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina liv.


Miljöpolitik för jämlikhet. V ska visa hur miljön kan förbättras samtidigt som arbete och välfärd skapas. V vill att miljö- och näringspolitik kombineras. V vill särskilt lyfta fram miljöfrågor som ökar jämlikheten, som exempelvis en utbyggd kollektivtrafik.


Kommentar: Bra men otydligt. Så som jag ser det kan vänstern bara ha ett mål för miljöpolitiken: En rättvis fördelning av världens resurser. Om världens produktiva yta (se förklaring här) delas på antalet människor så får varje människa 1,8 globalhektar. Varje svensk använder 5.9 globalhektar. Om alla människor på jorden skulle konsumera lika mycket som svenskarna så skulle vi behöva nästan 3 jordklot. 2050 kommer vi att vara 2,3 miljarder människor fler. Det leder givetvis till att den produktiva ytan per människa minskar.


Håll ihop mot rasismen. V bekämpar rasismen genom att arbeta för allas rätt till arbete, bostad och utbildning.


Kommentar: Bra. Arbetslöshet, bostadsbrist och en skola som många lämnar med bristfälliga kunskaper är en utmärkt grund för rasismen.


I dokumentet står det att V vill samarbeta med fackföreningsrörelsen, hyresgäströrelsen och miljörörelsen. Det är märkligt att V inte nämner fredsrörelsen. I dokumentet nämns inte heller någon internationell fråga. Även det är märkligt för fredsarbete och internationellt solidaritetsarbete är viktiga kampuppgifter för vänstern. Dessutom kan vänstern både vara stolt och glad över sitt solidaritets- och fredsarbete. Det var vänstern som hindrade krig mellan Norge och Sverige i samband med unionsupplösningen 1905. Det var vänstern som stödde den valda regeringen i Spanien under inbördeskriget 1936- 1939. Det var vänsten som organiserade stödd för Vietnams folk mot USA:s angreppskrig 1964-1975.


Bengt-Olof Lindbergh


Dokumentet kan du läsa här.


(Den här bloggen är knuten till Nya Arbetartidningen.)


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av NAT:s redaktion - Onsdag 28 juli 19:56

Begreppsparet vänster-höger stammar från den franska nationalförsamlingen under den franska revolutionen 1789. Baron de Gauville förklarade exempelvis:   “Vi började känna igen varandra: de som var lojala gentemot religionen och kungen satt...

Av NAT:s redaktion - 28 september 2020 22:00

Kamrat Sven Laurén inleder sin debattartikel med ett citat (1) från Lenin men utan att sätta det i sitt sammanhang och utan att diskutera vad som skiljer – eller liknar för den delen – situationen i Tsarryssland 1907 – 1912 från dag...

Av NAT:s redaktion - 19 september 2020 18:45


  Maria Robsahm skriver på Facebook:   "Eftersom jag ser att det sprids en massa rykten om att Sverige är värst när det gäller dödligt våld så kan det kanske vara värdefullt att få fakta.   Jag ska återkomma till de mer absurda påståendena...

Av NAT:s redaktion - 9 september 2020 16:12

Redan i januari i år startade IF Metallklubben Volvo lastvagnar i Umeå en facklig budkavle för att försvara turordningsreglerna. Över 100 000 arbetare och hundratalet fackliga organisationer står bakom budkavlen som kräver stopp för försämringarna i ...

Av NAT:s redaktion - 7 september 2020 12:40


(Texten är hämtad från Facebook)     Oktoberförlaget ger ut Peter Sundborgs nyskrivna bok "Reformism eller revolution - striden inom arbetarrörelsen 1908-1918". Kom till Victor Jara lokalen på Pontonjärgatan 36 B, Kungsholmen och hör vad förfa...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se