Direktlänk till inlägg 31 januari 2022

Ett försvar av SKA:s principprogram

Av NAT:s redaktion - 31 januari 2022 21:43

Petig skrev: "Just därför var det lite störande att åter läsa SKA:s Principprogram från 1985. Inte ett ord om Mao Zedong eller Kina.


Till synes ett steg tillbaka jämfört med, till exempel, KFML:s grundsatser från 1967.
Kommer någon ihåg vad som var bakgrunden till detta?


Petig

                                             ++++++++++++++++++++++++++++

Svar till ”Petig”


För det första: Hur detaljerat och hur aktuellt ska ett principprogram vara? I utkast till ”Program för det socialdemokratiska partiet”, som Lenin skrev 1895 – 1896, nämns inte med ett ord vare sig Marx eller marxismen. Utkastet är på knappt fyra sidor i Marxistiskt Forum. [1]Ho Chi Minhs program för de indokinesiska kommunisterna är på en knapp sida.[2] Inte heller i detta program nämns vare sig några klassiker eller marxismen eller marxismen-leninismen. Men som bekant lyckades ändå bolsjevikparti leda den ryska arbetarklassen i en segerrik oktoberrevolution och de vietnamesiska kommunsiterna lyckades först leda ett framgångsrikt befrielsekrig mot de franska kolonialherrar, som slutade med att Nordvietnam blev självständigt 1954, varvid resten av Vietnam befriades 1975.


För det andra: Om ett principprogram är alltför detaljerat och aktuellt, kan det lätt bli överspelat av händelseutvecklingen. Ett exempel kan hämtas just från SKA:s principprogram 1985[3]:


”Imperialismen kännetecknas av en rad grundläggande motsättningar, av vilka följande fyra idag är de viktigaste: … c. Motsättningen mellan de imperialistiska stormaktsblocken USA, Sovjet, EG och Japan.”


Denna analys är ju helt överspelad idag, speciellt i och med Kinas uppåtstigande som supermakt. Samtidigt drog programmet förutseende nog slutsatsen:


” På grund av Sovjetimperialismens kris har ett imperialistiskt omfördelningskrig uppskjutits på obestämd tid.”

Sovjetunionen kollapsade ju sex år senare.


Det finns inga fasta mallar för vad ett principprogram ska innehålla och hur omfångsrikt det ska vara.


För det tredje påpekar skribenten att programmet inte nämner ett ord om Mao Zedong. Däremot omnämns Marx/Engels:


”Partiets ideologi är den historiska och dialektiska materialismen, den vetenskapliga socialismen som ursprungligen utarbetades av Marx och Engels och som idag betecknas som marxism-leninism.”


Orsaken till att räckföljden Lenin, Stalin och Mao Zedong inte anges, var förmodligen oenighet inom organisationen om Stalins roll. Formuleringen marxismen-leninismen, Mao Zedongs tänkande hade kommit ur bruk redan i SKP (varifrån SKA:arna stammade), eftersom den sågs som en otymplig formulering. Däremot hade SKA:are ingenting emot att kallas för maoister.


Jag tror alltså inte en sekund på etikettsraseri. Formuleringen marxismen-leninismen- maoismen, i huvudsak maoismen” är direkt löjlig. Vad menas? 70 procent maoism, 15 procent leninism och 15 procent marxism eller någon annan fördelning?


För det fjärde måste SKA:s principprogram granskas politiskt. Var det ett maoistiskt program eller inte?

Det är lätt att se det var ett maoistiskt program.


Programmet slår fast att ”De båda huvudklasserna i Sverige, arbetarklassen och borgarklassen, bildar huvudmotsättningen i Sverige. Denna huvudmotsättning är bestämmande och avgörande för samhällsutvecklingen i Sverige. Den kan endast lösas med en socialistisk revolution, det vill säga genom att arbetarklassen med våld fråntar borgarklassen makten och upprättar proletariatets diktatur.” Begreppet huvudmotsättning används på samma sätt som Mao Zedong.


I paragraf 27 slås fast att SKA ska gå i spetsen för dagskampen, men att denna aldrig är nog utan att partiet måste tillföra kampen socialistisk medvetenhet; partiet måste tillämpa enhetsfrontens metod och arbeta inom de befintliga massorganisationerna och massrörelsen liksom kombinera illegala och legala metod. Allt detta överensstämmer med Kinas Kommunistiska Partis (KKP) ”Ett förslag rörande den internationella kommunistiska rörelsens allmänna linje” från 1963.[4]


Utgångspunkten vid ett angrepp och ockupation från en supermakt var: ”Detta gäller även om Sverige skulle ockuperas och det svenska folket förde en nationell befrielsekamp för att kasta ut angriparen. Då skulle uppgiften för det kommunistiska partiet och arbetarklassen vara att gå i spetsen för denna kamp, vinna ett avgörande inflytande inom den nationella befrielsefronten för att leda befrielsekriget till fullständig seger, det vill säga upprättandet av folkmakt, och därefter genomföra den socialistiska revolutionen.”


Programmet använder sig av de fyra grundläggande motsättningar, som återfinns i ” ”Ett förslag rörande den internationella kommunistiska rörelsens allmänna linje”.


Programmet stöder supermaktsteorin (se paragraferna 7 – 15), som lanserades av Mao Zedong och KKP i början av 1970-talet, en teori som var helt i linje med Lenins ”Imperialismen som kapitalismens högsta stadium”.


I fråga om ett socialistiskt Sverige hävdar programmet:


”Därför kännetecknas det socialistiska samhället av fortsatt klasskamp. Frågan om den socialistiska eller kapitalistiska vägen är inte avgjord förrän det kommunistiska samhället uppnåtts.”


Denna analys utgår också från Mao Zedong. Kulturrevolutionen nämns i för sig inte, men det beror naturligtvis på att det är omöjligt att förutse vilka former klasskampen kommer att ta sig i ett framtida socialistiskt Sverige. Kärnan är att klasskampen fortsätter under socialismen.


Slutligen: Sveriges Kommunistiska Arbetarparti lyckades i motsats till föregångaren Sveriges Kommunistiska Parti (SKP) anta ett principprogam. SKP tillsatte programkommissioner, men ingen av dem lyckades prestera ett principprogram. Allt som egentligen fanns var egentligen KFML:s grundsatser från 1967. Faktum var att SKA var den enda maoistiska organisation, som fanns i Sverige 1985 och som dessutom hade ett i huvudsak korrekt revolutionärt program.


Rickard B. Turesson

 

(Denna blogg är knuten till Nya Arbetartidningen)




[1] Marxistiskt Forum nr 1/2017

[2] Anfört arbete

[3] Anfört arbete eller https://marxistarkiv.se/sverige/kfml-skp/ska/ska-principprogram.pdf

[4] http://www.maoistisktforum.org/1_m_skrif/mlm_dok/kkp/stora_polemiken/DSP_01a_Ett%20f%C3%B6rslag%20r%C3%B6rande.htm

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av NAT:s redaktion - Onsdag 27 mars 16:26

Dessa iakttagelser är hämtade från en artikel i Prometheus av Cornelius van Vliet hösten 2020. Jag tar inte ställning till den övriga texten i hans artikel, men just dessa iakttagelser är korrekta.   ”Först och främst har de flesta trotskis...

Av NAT:s redaktion - Tisdag 26 mars 08:00

Denna artikel publicerades ursprungligen i Stormklockan den 4/5 1970. Den bestod av två delar, men bara den första delen publiceras här. Den andra delen behandlade den s.k. nyvänsterns s.k. strukturreformer, idéer som var nära besläktade med trotskis...

Av NAT:s redaktion - Söndag 24 mars 14:16

  Enligt ett meddelande[1] på webben från den 15 januari grundar Revolution Revolutionära Kommunistiska Partiet (RKP) och avser också att ingå i Revolutionära kommunistiska internationalen. Det lär redan finnas 15 olika trotskistiska internationale...

Av NAT:s redaktion - Fredag 8 mars 20:36

7 mars 2024   "Under det senaste århundradet har många förändringar skett i kvinnornas läge i Sverige. På snart sagt varje område har de i juridisk och formell mening samma rättigheter som männen. Den praktiska möjligheten att utnyttja dessa rätt...

Av NAT:s redaktion - Söndag 3 mars 20:57


Anmäl dig till en digital studiecirkel i marxismen-leninismen-maoismen!    I denna cirkel går vi igenom maoismens grunder som främst består av Marx, Lenins och Mao Zedongs teorier. Studiecirkeln passar både den politiska nybörjaren och den som vi...

Presentation

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2022 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards