Direktlänk till inlägg 5 november 2022

Vilka förvränger maoismen?

Av NAT:s redaktion - 5 november 2022 20:01

Detta är en kommentar till Karl Fredrikssons debattartikel  ”Enhet till varje pris?”

 

Kamrat Karl Fredriksson påstår att ”Perus Kommunistiska Parti under ledning av Ordförande Gonzalo systematiserade maoismen och gav maoismen en konkret definition…


I PKP fanns det utrymme för olika ’riktningar’ (som i verkligheten var politiska linjer), därför att maoismen ännu inte var definierat och systematiserat. Idag har vi inte den problematiken, maoismen är definierat och systematiserat.”


Men alla som har studerat Mao Zedongs skrifter inser att Gonzalo och Perus Kommunistiska Parti har förvrängt Mao Zedong på avgörande punkter. Därför kommer jag att ställa ett antal enkla frågor till Karl Fredriksson.


1. Vari består Gonzalos systematisering av maoismen och vilken är hans konkreta definition? Berätta! Menar du att den är allmänt känd och vedertagen!


2. Mao Zedong hävdar i ”Om motsättningar” att: ”Kvalitativt olika motsättningar kan lösas enbart med kvalitativt olika metoder. Till exempel, motsättningen mellan proletariatet och bourgeoisin löses genom den socialistiska revolutionens metod, motsättningen mellan de stora massorna av folket och det feodala systemet löses genom den demokratiska revolutionens metod; motsättningen mellan kolonierna och imperialismen löses genom det nationella revolutionära krigets metod;…”


Eftersom Gonzalo hävdar att folkkriget är universellt, betyder ju detta att kvalitativt olika motsättningar löses på kvalitativt samma sätt. På vilket sätt är detta inte en förvrängning av Mao Zedongs ståndpunkt?


3. Gonzalo och Perus Kommunistiska Parti hävdar alltså att folkkriget är universellt. När har Mao Zedong och Kinas Kommunistiska någonsin hävdat detta? På vilket sätt går dessa två diametralt olika uppfattningar att förena? Vem förvränger vem?


4. Gonzalo och Perus Kommunistiska Parti har lanserat teorin om det militariserade kommunistpartiet  och de koncentriska cirklarna. Var hittar man dessa teorier hos Mao Zedong?


5. Mao Zedong ansåg att klasskampen fortsätter under socialismen och initierade därför kulturrevolutionen. Vissa gonzalister anser i stället att folkkriget fortsätter mot kommunismen. Vilket stöd har denna teori hos Mao Zedong?


6. Gonzalo ansåg – och Perus Kommunistiska Parti anser fortfarande – att världsrevolutionens krafter befinner sig på en strategisk offensiv. Samtidigt anser Indiens Kommunistiska Parti(maoisterna) att det befinner sig på en strategisk defensiv och enligt samma parti befinner sig Filippinernas Kommunistiska Parti nästan vid strategisk jämvikt? Dessa partier är de två mest kamperfarna partierna i världen och deras verksamhet bekräftas av respektive regeringar. Men vilka partier befinner sig egentligen på en strategisk offensiv?


7. Lenin ledde oktoberrevolutionen till seger och Mao Zedong den kinesiska revolutionen, d.v.s praktiken bevisade deras respektive linjers riktighet. Gonzalo ledde inte den peruanska revolutionen till seger. Förnekar du att Lenin och Mao Zedong var större tänkare och ledare än Gonzalo?


Du har skrivit ett tre sidor långt inlägg utan att ens kunna precisera vari maoismen består. Det betyder att du inte heller förstår vari revisionismen består. Du skriver att ”… däremot är det helt avgörande att den internationella kommunistiska rörelsen är enad bakom den korrekta och enda definitionen av maoismen (sic! –min fetstil).” Men om det finns en enda korrekt definition av maoismen, borde du väl ha kunnat ange den på tre sidor? Sysslar du inte bara med tomt prat?


Rickard B. Turesson

3/11 2022

 

(Denna blogg är knuten till Nya Arfbetartidningen)



Mao Zedong om filosofiska frågor, Oktoberförlaget 2016,  sid. 56

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av NAT:s redaktion - Fredag 19 april 22:09

På Revolutionära Kommunistiska Partiets webbplats påstås att ”Det var Trotskij som ledde kampen för att återuppliva bolsjevikpartiet och arbetardemokratin, mot den allt starkare byråkratin, vilket gjorde att byråkratins första ideologiska kamp ...

Av NAT:s redaktion - Torsdag 4 april 20:55

Kommunistiska Arbetarföreningen(KAF) uppmanar alla organisationer som har stött eller deltagit i demonstrationer eller andra aktiviteter till stöd för Palestina de senaste 6 månaderna att medverka till bildandet och av en nationell Solidaritetsfront ...

Av NAT:s redaktion - Onsdag 27 mars 16:26

Dessa iakttagelser är hämtade från en artikel i Prometheus av Cornelius van Vliet hösten 2020. Jag tar inte ställning till den övriga texten i hans artikel, men just dessa iakttagelser är korrekta.   ”Först och främst har de flesta trotskis...

Av NAT:s redaktion - Tisdag 26 mars 08:00

Denna artikel publicerades ursprungligen i Stormklockan den 4/5 1970. Den bestod av två delar, men bara den första delen publiceras här. Den andra delen behandlade den s.k. nyvänsterns s.k. strukturreformer, idéer som var nära besläktade med trotskis...

Av NAT:s redaktion - Söndag 24 mars 14:16

  Enligt ett meddelande[1] på webben från den 15 januari grundar Revolution Revolutionära Kommunistiska Partiet (RKP) och avser också att ingå i Revolutionära kommunistiska internationalen. Det lär redan finnas 15 olika trotskistiska internationale...

Presentation

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards