Direktlänk till inlägg 22 januari 2023

Uttalande om Jose Maria Sisons död

Av NAT:s redaktion - 22 januari 2023 14:25

Maoistiska kommunistförbundet (Maoist Communist Union, MCU) uttrycker sin revolutionära solidaritet och sin sorg efter att ha fått höra att professor Jose Maria Sison, den store filippinske revolutionäre ledaren och ursprunglig ordföranden för Filippinernas Kommunistiska Parti (FKP), har avlidit. Vi hyllar det filippinska folkets modiga kamp, som även när de sörjer Ka Joma fortsätter kampen för ny demokrati, nationellt oberoende från imperialismen och socialism.


Det filippinska folkets heroiska kamp är en inspiration för människor i hela världen. Under mer än 50 år av ihärdig kamp har de filippinska reaktionärerna och deras imperialistiska överherrar inte lyckats få bort den revolutionära rörelsen. Trots miljarder dollar i amerikanskt militärt stöd, utbildning och utbyte av underrättelser har det filippinska folket inte bara inte besegrats, utan har faktiskt breddat och fördjupat den revolutionära kampen.


Detta beror på att de grundläggande sociala problem som det filippinska folket står inför fortfarande är olösta, och på att FKP  har lett kampen på ett sätt som har visat allt större delar av det filippinska folket att det enda verkliga sättet att lösa dessa problem är genom en nydemokratisk revolution med ett socialistiskt perspektiv. Landet plågas av imperialister som upprätthåller halvfeodala, halvkoloniala och halvkapitalistiska produktionsförhållanden för att bättre kunna plundra landet genom att exploatera folkets arbete och rovdrift av olika nationella resurser. USA stöder den filippinska regeringen och Filippinernas väpnade styrkor, som försummar det nationella försvaret samtidigt som de riktar sina vapen mot den revolutionära nationaldemokratiska rörelsen. Kinesiska krigsfartyg inkräktar arrogant på filippinskt territorium, vilket ökar möjligheten att landet kan sluta som en slagfält mellan imperialistiska makter, och slitas sönder av ett krig genom ombud som Ukraina och så många andra länder.


De problem som det filippinska folket står inför kan bara lösas genom att göra revolution, genom att definitivt sparka ut imperialisterna ur landet för att upprätta nationellt oberoende och en folkdemokratisk regering och därigenom bygga grunden för socialismen i Filippinerna. Kamrat Sison spelade en enastående roll när det gällde att klargöra denna vägs genomförbarhet och nödvändighet genom att bryta med revisionistiska och reformistiska partier och organisationer och grunda Filippinernas Kommunistiska Parti 1968.


Sedan FKP grundades har det fortsatt den revolutionära kampen under en mörk period i den internationella kommunistiska rörelsen som såg en omsvängning i Kina, nederlag för rörelsen i Peru, förräderi mot revolutionen i Nepal och upplösning eller förstörelse av många maoistiska organisationer runt om i världen. Att partiet förblev revolutionärt under denna period, även med motgångar och nya utmaningar, är ett viktigt bevis på partiets ideologiska klarhet och ståndaktighet. Deras revolutionära anda i dessa mörka tider har inspirerat andra och bidragit till att klargöra grunden för Marxismen-Leninismen-Maoismen (MLM ) för många revolutionärer. Ka Jomas bidrag till partiets uthållighet är av stor betydelse för den proletära världsrevolutionen.


Sedan partiets grundande har kamrat Sison spelat en viktig roll som en viktig maoistisk intellektuell och teoretiker för både den revolutionära rörelsen i Filippinerna och den bredare internationella kommunistiska rörelsen. Det finns mycket att lära sig av och djupt studera från hans livslånga bidrag, en uppgift som vi i MCU bara har börjat ta oss an.


Under årens lopp har kamrat Sison gjort ett antal viktiga insatser för MLM och spelat en viktig roll för att stödja revolutionära rörelser runt om i världen. Under de senaste åren har hans inlägg i den internationella debatten mellan maoism och gonzaloism varit särskilt viktiga, bland annat genom övertygande argument mot dogmatismen hos dem som proklamerar "allmängiltigheten av  långvariga folkkrig." Hans bidrag till denna debatt är en beundransvärd form av internationalism, som Lenin sammanfattade som "att helhjärtat arbeta för utvecklingen av den revolutionära rörelsen och den revolutionära kampen i sitt eget land, och att stödja (genom propaganda, sympati och materiellt stöd) denna kamp, denna och endast denna linje, i varje land utan undantag". Äkta revolutionärer ser problemen hos revolutionärer i andra länder som sina egna, och att tala ut, ibland polemiskt, för att påpeka dessa problem är ett grundläggande ansvar.


Att förbli revolutionär under hela livet är inte lätt, och våra kommentarer här berör bara några av de många bidrag som Ka Joma har gjort till den internationella proletära kampens sak. Vi uppmanar andra att följa i hans fotspår, lära sig av hans arbete och stödja den revolutionära rörelsen i Filippinerna.


Vi hyllar kamrat Jose Maria Sison för att han har hållit fast vid den revolutionära vägen under ett helt liv av arbete och kamp. Må det filippinska folket fortsätta att hämta inspiration från hans arbete och fortsätta att kämpa!


MCU



  MCU är en ny revolutionär organisation i USA som grundades i slutet av 2020. Den beskriver sig själv som en organisation som ägnar sig åt att främja marxismen-leninismen-maoismens principer i kampen för revolution i USA.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av NAT:s redaktion - Fredag 19 april 22:09

På Revolutionära Kommunistiska Partiets webbplats påstås att ”Det var Trotskij som ledde kampen för att återuppliva bolsjevikpartiet och arbetardemokratin, mot den allt starkare byråkratin, vilket gjorde att byråkratins första ideologiska kamp ...

Av NAT:s redaktion - Torsdag 4 april 20:55

Kommunistiska Arbetarföreningen(KAF) uppmanar alla organisationer som har stött eller deltagit i demonstrationer eller andra aktiviteter till stöd för Palestina de senaste 6 månaderna att medverka till bildandet och av en nationell Solidaritetsfront ...

Av NAT:s redaktion - Onsdag 27 mars 16:26

Dessa iakttagelser är hämtade från en artikel i Prometheus av Cornelius van Vliet hösten 2020. Jag tar inte ställning till den övriga texten i hans artikel, men just dessa iakttagelser är korrekta.   ”Först och främst har de flesta trotskis...

Av NAT:s redaktion - Tisdag 26 mars 08:00

Denna artikel publicerades ursprungligen i Stormklockan den 4/5 1970. Den bestod av två delar, men bara den första delen publiceras här. Den andra delen behandlade den s.k. nyvänsterns s.k. strukturreformer, idéer som var nära besläktade med trotskis...

Av NAT:s redaktion - Söndag 24 mars 14:16

  Enligt ett meddelande[1] på webben från den 15 januari grundar Revolution Revolutionära Kommunistiska Partiet (RKP) och avser också att ingå i Revolutionära kommunistiska internationalen. Det lär redan finnas 15 olika trotskistiska internationale...

Presentation

Fråga mig

16 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards